erfgoedobject

Appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
72791
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72791

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gedeeltelijk heropgebouwd appartementsgebouw, volgens bouwvergunning van 1949 naar ontwerp van architect C. Boon. Baksteenbouw met witstenen lijstwerk boven een onderbouw van blauwe hardsteen. De strakke opbouw met symmetrische compositie van rastervormig omlijnde verdiepte vensterpartijen met tweelichten wordt hier enigszins getemperd door de hoger oprijzende hoekronding met drielichten en de trapsgewijs verdiepte toegangsportiek tussen de brede vitrines van de begane grond. Aan de Louis Melsensstraat, twee traveeën breed pandgedeelte uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met verspringende niveau-indeling overeenkomstig de privé-ingang en het trappenhuis in de eerste travee en de winkel-/woonfunctie in de tweede travee. Voorts eclectische opstand met zelfde materialencontrast.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 107567 (bouwvergunning 28.12.1949).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Appartementsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72791 (Geraadpleegd op )