erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
72796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Tweelaagse breedhuisjes die vermoedelijk opklimmen tot de 17de of 18de zo niet tot begin 19de eeuw, en aanpassingen ondergingen in de loop van de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Volgens archiefgegevens vormden het drie traveeën tellende nummer 153 en het één travee brede, inmiddels gemoderniseerde nummer 155 voorheen blijkbaar één ensemble, voorzien van dakkapellen, dat in 1863 alleszins reeds was opgesplitst Het twee traveeën brede nummer 180 bewaart nog een linker aandak De aanpassingen in neoclassicistische stijl uiten zich onder meer in de bepleistering met imitatiebanden of -voegen, het minder of meer verrijkte geveldecor, de uitgesproken vensteromlijstingen en in de nog bewaarde klassieke gevelbeëindigingen. Nummer 161, dat drie traveeën telt en tot 1877 zijn enkelhuisopstand behield, vertoont een verankerde beschilderde bakstenen bovenbouw met rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting en een bepleisterde benedenbouw met vitrine. Voorts verbouwde puien.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 4841/114200 (bouwvergunning 01.06.1863); dossier 30731 (bouwvergunning 16.03.1877).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.