Onze-Lieve-Vrouwekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Munsterbilzen
Straat Eikerweg
Locatie Eikerweg zonder nummer, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Rechthoekige kapel van twee traveeën, onder zadeldak (kunstleien), met klokkeruitertje boven de voorgevel. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbreding uit de tweede helft van de 19de eeuw, de kern is ouder. Het laat-gotische portaal dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw en de kapel staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). Oorspronkelijk was de kapel smaller; sporen van de oorspronkelijke, steile dakhelling bleven behouden.

Witgekalkt bakstenen gebouw op een gepikte plint. De zijgevels zijn voorzien van bakstenen pilasters en rondboogvensters. De voorgevel draagt een beschilderde gevelsteen, met waarschijnlijk een oorspronkelijk opschrift, thans niet meer leesbaar. Onder het klokkeruitertje een rondboogvenster. Het portaal is rechthoekig met afgeronde hoeken, in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met negblokken en afgeschuinde neg.

Bepleisterd interieur met tongewelf.

Vóór de kapel staat een oude lindeboom.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Eikerweg

Eikerweg (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.