erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID: 728   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/728

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Rechthoekige kapel van twee traveeën, onder zadeldak (kunstleien), met klokkeruitertje boven de voorgevel. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbreding uit de tweede helft van de 19de eeuw, de kern is ouder. Het laat-gotische portaal dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw en de kapel staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). Oorspronkelijk was de kapel smaller; sporen van de oorspronkelijke, steile dakhelling bleven behouden.

Witgekalkt bakstenen gebouw op een gepikte plint. De zijgevels zijn voorzien van bakstenen pilasters en rondboogvensters. De voorgevel draagt een beschilderde gevelsteen, met waarschijnlijk een oorspronkelijk opschrift, thans niet meer leesbaar. Onder het klokkeruitertje een rondboogvenster. Het portaal is rechthoekig met afgeronde hoeken, in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met negblokken en afgeschuinde neg.

Bepleisterd interieur met tongewelf.

Vóór de kapel staat een oude lindeboom.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/728 (Geraadpleegd op 19-02-2020)