Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Vermoedelijk opgetrokken in de 18de eeuw, een vrij ruim pand van het breedhuistype, met twee bouwlagen onder pannen zadeldak, eertijds met drie dakkapellen. Op een gevelontwerp van 1861 figureert het gebouw met een bijkomende travee links, een rondboogpoort in de tweede travee en gekoppelde rechthoekige benedenvensters, die heden plaats geruimd hebben voor brede winkelpuien naast een doorrit uiterst links. In neoclassicistische stijl aangepaste bovenbouw, vermoedelijk gelijktijdig met de vergroting van de vensters in 1861: met imitatiebanden bepleisterd, rijke vensteromlijstingen met oren, chûtes en siersluitstenen en spiegels onder de lekdrempels en in het hoofdgestel.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1041 (bouwvergunning 08.07.1861).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Langshuizen (1) ()

Nrs. 188-190, 194-196. Langshuizen met twee verdiepingen en typische dakkapel uit de 18de eeuw. Verbouwd en gecementeerd tijdens de 19de en 20ste eeuw; winkelpuien uit dezelfde tijd.