Gekoppelde stadswoningen

Beschrijving

Door J.J. Henri, een Leuvens rentenier, en naar ontwerp van architect J.B. Rentmeesters opgetrokken in 1865 als een geheel van vier gekoppelde rijwoningen, waarvan de uiterst rechtse travee fungeert als overbouwde poortdoorgang naar de Oppendorpgang of vroegere zogenaamde Kesselgang. Twee bouwlagen en in het totaal negen traveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Beschilderde bakstenen lijstgevel met rechthoekige bovenvensters en doorgetrokken lekdrempels, telkens blind in de oorspronkelijke deurtraveeën die heden deels verbouwd zijn tot brede winkelpuien.

De Oppendorpgang - voorheen "Kesselgang"-, tot stand gekomen tussen 1841 en 1863 door toedoen van de Leuvense koopman H. Degreef, telde voorheen een dertiental kleine arbeidershuizen van twee of twee en een halve bouwlagen: heden ten dele gerenoveerd, gesloopt of vervangen door nieuwe bouw.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 840 (bouwvergunning 27.03. 1865).
  • DE COOMAN M., De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven 1980, p. 86-87.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie