Handels- woonpanden in wederopbouwstijl

Beschrijving

Handels- woonpanden in "wederopbouwstijl" die getuigen van een meer uitgesproken eigentijdse inbreng die overwegend tot uiting komt in het verwerken van gestileerde elementen en baksteenmotieven, aansluitend bij het repertorium van de art deco. Nummer 222 werd ontworpen in 1920 door architect L. Landeloos met een eclectische opstand getypeerd door een terugwijkende smalle rechter privé-ingangspartij, gedifferentieerde venstervormen waaronder op de bel-etage een decoratief drielicht met balusterleuningen en -balkon en verder door gestileerde loofmotieven. De puilijst bevat de inscriptie "ARTICLES & SELLERIE AVEC ACCESOIRES – MANUFACTURE & CORROIES(IERIE) (DE) LANIERES & CABLES ". Nummer 224. Door middel van jaarstenen gedateerd "1914/1917" en ontworpen door architect M. of A.(?) Stevens, rijhuis met drie bouwlagen + entresol en fantasievolle geveluitwerking met gevarieerde venstervormen en opwaarts versmallende ordonnantie. De imposante console onder de kroonlijst diende, volgens het ontwerp, oorspronkelijk een halsvormig omlijst dakvenster te schragen.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie