Ensemble van modernistische winkel- woonhuizen

Beschrijving

Modernistisch ensemble gevormd door drie winkel- woonpanden in spiegelbeeld, in 1938 ontworpen door architect E. Crabbé. Drie bouwlagen hoog, met wit/geel baksteenparement boven een zwart geglazuurde benedenbouw en omlopende plint. Symmetrische volumeopbouw met gevelhoge rechthoekige erkeruitbouwen en afgeronde hoekbalkons en luifels, aan weerszij van de brede axiale travee die eertijds op de begane grond gemarkeerd was door een doorrit met brede inrijpoort (heden ingenomen door een handelsruimte) naast de privé-ingang. Verder ook tijdstyperende elementen als onder meer de vlaggenmast, buisrelingen, in nummer 229A-231 fijne metalen raamprofielen en in nummer 229 de nog behouden pui-indeling. Blinde zijgevel en sobere bakstenen achtergevel.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 98896 (bouwvergunning 31.05.1938).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie