Afgeschuind hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afgeschuind hoekpand

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand Martelarenplein

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Martelarenplein en omgeving

Beschrijving

Markant afgeschuind hoekpand met neo-Vlaamserenaissance-uitzicht, ontworpen door architect C. Goemans en in het hoekfronton gedateerd 1921. Wederopbouwarchitectuur met een nadrukkelijk horizontaal en verticaal lijnenspel door de omlopende speklagen en cordons, de risalietpartijen die eindigen op karakteristieke geveltoppen en de geaccentueerde hoektravee met lisenenbegrenzing, gebogen erker met aansluitend korfboogvenster en bekronende halsvormige topconstructie met typische ornamenten. Nog goed bewaarde pui van blauwe hardsteen geleed door pilasters met wortelmotieven: winkelpui met terugwijkende hoekingang; privé-ingang uiterst rechts (Diestsestraat). In 1997 opgenomen in het beschermde stadsgezicht Martelarenplein / Tiensevest.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier stadsgezicht Martelarenplein/Tiensevest (Ministerieel Besluit 23.10.1997).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79288 (bouwvergunning 09.06.1922).

Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje