erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
72817
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72817

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bondgenotenlaan en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rotondevormig opgevat hoekpand waarvoor de bouwvergunning dateert van 1922 en de sokkel uiterst rechts de inscriptie draagt: "E. GOETHALS/ Ing.-arch.-Louvain/ 1923". Beeldbepalende historiserende wederopbouwarchitectuur met complexe opbouw en een Frans geïnspireerde 18de-eeuwse vormgeving. Onderkelderd, twee bouwlagen hoog en acht traveeën tellend hoofdvolume, met uiterst links, een lagere inkompartij van één travee en eveneens twee bouwlagen: het geheel onder mansardedaken (leien) met oeils-de-boeuf. Aan de Justus Lipsiusstraat en op vooruitgeschoven bouwlijn, een aanpalend twee bouwlagen en drie traveeën tellend dienstgebouw met hoekafronding en plat dak.

Markant gevelfront met een uitgesproken verticaal en horizontaal lijnenspel en een picturale materiaalverwerking: baksteen als achtergrond voor een contrastrijke toepassing van blauwe hardsteen en witte natuursteen voor de sokkelvormende onderbouw met imitatiebanden en getraliede keldergaten, de al of niet gelijnde pilastergeleding, de cordons, muurbanden, negblokken en vensteromlijstingen. Per bouwlaag opeenvolgend rond- en schouderbogige vensters in een geprofileerde omlijsting, binnen de brede hoekrisalieten in gekoppelde ordonnantie. Op de bel-etage markeert een doorlopende, sierlijk uitgewerkte ijzeren balkonleuning de deurvensters; een meerledige houten kroonlijst met kraallijst lijnt het geheel af. Risalietvormige inkompartij met brede rondboogdeur met behouden ijzerwerk, gevat in een geprofileerde omlijsting en bekroond door een klassiek entablement. Het pand behield nog zijn origineel houten schrijnwerk.

Zichtbaar volumespel van de door muurbanden belijnde achtergevels en bijgebouwen, onder meer met polygonale uitbouw, en aan de Justus Lipsiusstraat met geblokte pilasterritmering en kleine steekbogige openingen, ten dele ingebracht in een latere periode.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier JL 89 (bouwvergunning 09.10.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bondgenotenlaan en omgeving

  • Is deel van
    Justus Lipsiusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72817 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.