erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
72818
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72818

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1877 ontworpen neoclassicistisch hoekhuis met de Willemsstraat, drie bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.

Heden ontpleisterde bakstenen lijstgevel boven een gecementeerde plint; verwerking van arduin voor lekdrempels, omlijstingen, balkonplaat en steektrap voor de deur. Voorgevelopstand getypeerd door een ietwat rijker uitgewerkte bovenbouw met geprofileerde getoogde vensteromlijstingen voorzien van een siersluitsteen, een balkon voor het bel-etagedeurvenster en panelen onder de bovenste lekdrempels. Behouden schrijnwerk, omlopende houten kroonlijst en later vergroot keldervenster. Sobere zijgevel met getoogde venstervormen, op twee na blind.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier JL 95 (bouwvergunning 19.07.1877).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72818 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.