erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72820
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72820

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai neoclassicistisch ensemble, als één geheel ontworpen in 1878 en gevormd door een twee traveeën breed rijhuis en een licht afgeschuind hoekhuis (Ravenstraat) van drie op twee traveeën met enkelhuisopstand, beide onderkelderd en drie bouwlagen hoog onder schilddak. Bepleisterde lijstgevels: nummer 14 werd in een latere periode voorzien van een gelig faiencetegelparement in combinatie met olijfgroen voor de bloementableaus en muurbanden. Contrastrijke verwerking van blauwe hardsteen voor de sokkelvormende onderbouw, de omlopende cordongeleding, lekdrempels, omlijstingen beneden en de bel-etagebalkons. Voorts geprofileerde omlijstingen met decoratieve sluitsteen voor de bovenvensters - deels blind in de zijgevel - van nummer 16 en omlopende kroonlijst met klossen en tandlijst. Sobere bakstenen achtergevel met verspringende niveaus.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier JL 102 (bouwvergunning 11.04. 1878).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72820 (Geraadpleegd op 04-03-2021)