erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72823
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72823

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vrij ruim enkelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën, dat volgens archiefgegevens, na afbraak van de vroegere bebouwing, in opdracht van de "Société Générale Industrielle et Commerciale de Louvain" gebouwd werd als woonhuis(?) naar ontwerp van architect J.F. Van Vinckenroy van 1901. Lijstgevel met neoclassicistisch uitzicht, oorspronkelijk bepleisterd in combinatie met blauwe hardsteen voor de plint met keldergaten, de cordons, lekdrempels en omlijstingen. Rechthoekige vensters, in een rijker uitgewerkte omlijsting in de bovenbouw en over de twee onderste bouwlagen binnen een risalietpartij ter markering van de twee middentraveeën; getoogde bovenvensters in bandomlijsting boven panelen in de zijtraveeën. Spiegelfries onder de behouden houten kroonlijst met klossen boven tandlijst, nog oorspronkelijk raamwerk in de vensters en ijzerwerk in de poort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier JL 57 (bouwvergunning 24.06. 1901).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72823 (Geraadpleegd op 06-05-2021)