erfgoedobject

Geheel van wederopbouwburgerhuizen

bouwkundig element
ID
72826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van vier wederopbouwpanden met drie bouwlagen en twee of drie traveeën volgens enkelhuisopstand, heden in een vrij verwaarloosde toestand en nagenoeg geïsoleerd opgesteld.

Nummers 73-75 met jaartallen 1874 en 1917 aan weerszij van het balkon, duidend op de initiële bouw en het vermoedelijke herstel of de gedeeltelijke wederopbouw na de oorlogsteisteringen. Bakstenen lijstgevel met contrasterend gebruik van arduin, witte natuursteen en cementbepleistering. Neoclassicistische opstand met horizontale geleding, rechthoekige beneden- en getoogde bovenvensters, klassieke kroonlijst en een art-deco-getint decor met gestileerde motieven.

Nummer 77, door architect C. Goemans in 1923 ontworpen in een sobere eclectische stijl, markeert door zijn verspringende niveau-indeling tussen de smalle deurtravee met trapgang en de brede venstertravee in risaliet, met sierlijk art-nouveau-getint smeedijzerwerk in opeenvolgend het Frans en uitspringende balkon; sinds 1962 vervangt een garage het vroegere souterrain.

Bij nummer 79, waarvan het ontwerp op naam staat van architect (O. of A.) Devos, vertoont de gevel - die volledig bezet is met natuursteen in combinatie met arduin voor de plint en het lijstwerk - een vrij strakke, klassiek geïnspireerde vormgeving met een verdiepte vensterpartij in de bovenbouw, gemarkeerd door een erker met fraaie ijzeren balkonbekroning tussen panelen met de vermelding O.S. B. (mogelijk verwijzend naar het "Oeuvre Suisse Belge", dat na de oorlogsteisteringen de wederopbouw financierde) en het jaartal 1917. Guirlandemotieven en festoenen versieren onder meer de sluitstenen, borstweringen en de halsvormige topconstructie. In de vier panden bleef het oude schrijnwerk tot op heden nog bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier JL 88 (bouwvergunning 10.05.1917); dossier JL 85 (bouwvergunning 25.06. 1923); dossier JL 80 (bouwvergunning 08.02.1962).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van wederopbouwburgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72826 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.