Reeks kleine arbeidershuizen

Beschrijving

Nog goed bewaarde reeks van vier kleine arbeidershuizen, volgens de bouwvergunning van 1881 opgetrokken ter vervanging van een breed één bouwlaag hoog pand. Typerende sobere eenheidsbebouwing met lijstgevels van twee bouwlagen en telkens twee traveeën volgens repeterend schema, onder zadelbedaking. Per twee panden doorlopende opstanden in baksteenbouw - voorheen vermoedelijk witgeschilderd of witgekalkt -, met plint van blauwe hardsteen, rechte muurankers en aflijnende gootlijst. De vensters zijn voorzien van arduinen lekdrempels, beneden rechthoekig onder een dito bovendorpel, op de bovenverdieping licht getoogd en blind in de deurtravee. De deuren zijn gevat in een vlakke rechthoekige arduinen omlijsting met neuten. Bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 38149 (bouwvergunning 03.10.1881).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie