erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
72838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72838

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Combinatie van een breed- en diephuisje, één bouwlaag hoog, in verankerde baksteenbouw onder zadelbedaking (mechanische pannen), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. In de twee traveeën brede voorgevel werd zandsteen verwerkt voor de plint, de vlakke rechthoekige omlijsting van de deur en de omlijsting met kwarthol geprofileerde dagkanten van het beluikte venster. Aflijnende tweeledige daklijst onder de zinken gootlijst en het aangepaste dakvenster. Nagenoeg blinde zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en behouden zandstenen kraagstenen rechts, verdwenen aan de linkerzijde als gevolg van de gedeeltelijke verhoging van het diephuis met eveneens een achterpuntgevel met aandak.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Arbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72838 (Geraadpleegd op 22-06-2021)