Geheel van stadswoningen

Beschrijving

In 1881 gebouwd als één geheel van vier enkelhuizen met drie bouwlagen en telkens twee traveeën volgens repeterend schema.

Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels met neoclassicistisch uitzicht getypeerd door rechthoekige vensters, in de bovenbouw voorzien van een geriemde omlijsting met sluitsteen, een buikig gietijzeren bel-etagebalkon, al dan niet doorgetrokken lekdrempels en een panelendecor op de bovenste bouwlaag. Heden verhoogde hardstenen sokkel in nummer 18 en nummer 20, dat behalve zijn ontpleistering, sinds 1905 een verbreed benedenvenster vertoont en sinds 1922 een houten bel-etage-erker en, op de bovenste verdieping, een deurvenster gemarkeerd door het verhoogde vroegere balkon; de klassieke houten kroonlijst bleef behouden. In nummer 24 gewijzigd benedenvenster sinds 1923.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 37490 (bouwvergunning 11.04.1881); dossier 66953 (bouwvergunning 10.04.1905); dossier 81914 (bouwvergunning 12.06.1922); dossier 83331 (bouwvergunning 03.08.1923).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie