Burgerhuis gedateerd 1921

Beschrijving

Gedateerd "ANNO 1921" door middel van cartouches in de top en ontworpen door architect L. Landeloos, drie bouwlagen hoog heropbouwpand onder pseudo-mansardedak. Het burgehuis markeert het straatbeeld door zijn rijk uitgewerkt, op de renaissance geïnspireerd eclectisch gevelfront dat werd opgevat als een gecombineerde lijst- en risalietvormige trapgevel en werd opgetrokken uit baksteen met ruime verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer de bezetting van de benedenbouw en van witte natuursteen voor het overvloedige lijstwerk en decor. Op de begane grond in vier traveeën opengewerkt met rondboogvensters en dito deur, is de bovenbouw daarentegen geordonneerd door twee brede vensterpartijen die als Brugse traveeën zijn opgevat. Stijltypisch zijn de ontleende vormentaal en decorelementen als onder meer de korf- en rechthoekige drielichten - in het risaliet op de hoofdverdieping erkervormig uitgebouwd - , de detailleringen van boogvelden en borstweringen met rank- en loofwerkmotieven en de opvallende pinakels met dito kraagstenen. Te vermelden zijn verder de stenen kroonlijst met consoles het houten dakvenster met windbord, het verfijnde hout- en ijzerwerk van deuren en vensters. Blijkbaar in de jaren 1920-1930 aangepaste achtergevel.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80897 (bouwvergunning 29.08.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie