erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72848   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72848

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Door architect A. Devos in 1929 ontworpen als een privé-woning met dubbelhuisopstand, twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak met dakkapellen.

De gevel in art-decostijl valt op door zijn karakteristieke expressieve detaillering, die tot uiting komt in de gevarieerde bakstenen metselverbanden gecombineerd met de witzwarte tegelmotieven en de cementbepleistering voor hoekstenen en muurbanden. Verder ook in de uitwerking van de smallere risalietvormende middentravee met verdiepte deur binnen een meerledige omlijsting, in de karakteristieke vormgeving van de bovenvensters en meer in het bijzonder in het nog originele typische schrijnwerk, waaronder het overhoekse middenvenster. Als gevelaflijning daarentegen een klassieke houten kroonlijst met klossen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 89304 (bouwvergunning 04.10.1929).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72848 (Geraadpleegd op 15-07-2020)