Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7285

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Alouis De Bruin, naar een ontwerp Paul Leopold De Coninck uit 1877. Van deze aannemer, de vader van architect Léopold De Coninck zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd vanaf midden jaren 1860 tot begin jaren 1900. De eenvoudige architectuur is representatief voor het conventionele neoclassicistische woningtype, dat in de tweede helft van de 19de eeuw de doorsnee bebouwing van de Markgravelei uitmaakte.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen, een mezzanine en een zadeldak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel met een hardstenen plint vandaag op de stucomlijstingen na gedecapeerd. Horizontaal geleed door de puilijst, volgt de opstand een regelmatig compositieschema. De achtereenvolgens getoogde en rechthoekige muuropeningen, hebben geriemde omlijstingen, doorlopende lekdrempels of onderdorpels. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de deur en de benedenvensters bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda, zoals gebruikelijk geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten vermoedelijk een grote en een kleine slaapkamer, met een 'cabinet de toilette' in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#426.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2012: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141225 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Eenvoudig enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met natuurstenen sokkel, beschilderde puilijst en vensteromlijstingen.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7285 (geraadpleegd op ).