erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
72851
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72851

Juridische gevolgen

Beschrijving

In neoclassicistische stijl opgetrokken ruime woning met enkelhuisopstand, daterend van circa 1850. Drie bouwlagen en vijf traveeën, voorheen afgedekt door een pannen schilddak en sinds de recente renovatie door een zadeldak met terugwijkende dakverdieping.

Sobere, beschilderde en bepleisterde opstand boven een plint van zandsteen met keldergaten. Eenvoudige rechthoekige vensters met hardstenen bovendorpels en lekdrempels, op de bovenverdiepingen voorzien van typische decoratief uitgewerkte ijzeren leuningen en op de begane grond voorheen beluikt. Poorttravee in risaliet, met doorgetrokken lekdrempel op de bel-etage als aflijning. Gekorniste houten kroonlijst als gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

Het vroegere rechts aanpalende, lagere bijgebouw met belendende poort heeft plaats geruimd voor de huidige nieuwe bouw.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72851 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.