erfgoedobject

Afgeschuind hoekpand

bouwkundig element
ID
72853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afgeschuind hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Afgeschuind hoekpand daterend van na de aanleg van de Jozef II-straat in 1896. Drie verjongende bouwlagen en in totaal zes traveeën onder pannen zadeldak. Lijstgevel met neoclassicistische inslag, getypeerd door een horizontale belijning en een karakteristiek decor. Zie de bepleistering met schijnvoegen en muurbanden, de tot cordons doorgetrokken lekdrempels, de omlijstingen van de bovenvensters - thans gedicht in de hoektravee - met entablementen en siersluitstenen en, ten slotte, het typische panelendecor. Fraaie en nog goed bewaarde houten winkelpui van 1908, met hoekingang en zijvitrines. Voorts privé-ingang in de tweede travee aan Jozef II-straat. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 69624 (bouwvergunning 16.01.1908).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Afgeschuind hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72853 (Geraadpleegd op )