erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
72856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72856

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie enkelhuizen met neoclassicistische inslag, drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Lijstgevels van baksteen - heden ontpleisterd - met verwerking van arduin voor de plint met keldergaten, de al dan niet doorgetrokken lekdrempels en de deuromlijstingen.

Nummer 85, dat dateert uit de jaren 1860-1870, onderging latere aanpassingen zie de vensterbogen en balkon- en vensterleuningen.

Nummers 87 en 89, met repeterende opstand, doorlopende houten kroonlijst met tandlijst boven sierlijke consoles, vormden volgens een ontwerp van 1865 in oorsprong één geheel van drie woningen met het belendende rechterpand dat echter heden plaats heeft geruimd voor een appartementsgebouw. Nummer 87 onderging een aantal aanpassingen op de begane grond, de vensters en de (gerecupereerde?) deuromlijsting met Lodewijk XV-uitzicht.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 8675 (bouwvergunning 13.03.1865).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.