erfgoedobject

Burgerwoningen

bouwkundig element
ID
72857
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee onderkelderde burgerwoningen van het enkelhuistype, drie bouwlagen en dito traveeën, onder zadeldak met later toegevoegd dakvenster. Nummer 90 werd gebouwd in 1875; nummer 94 dateert vermoedelijk uit de jaren 1870-1880. Goed bewaarde gevelopstanden met neoclassicistisch uitzicht, opgetrokken uit baksteen - oorspronkelijk bepleisterd - met ruime verwerking van blauwe hardsteen voor de met bossage of imitatiebanden beklede begane grond en de bel-etageborstweringen, de cordons, lekdrempels, de omlijstingen en de markerende, klassiek opgevatte balkons.

Nummer 90 vertoont een karakteristiek horizontale gevelgeleding, met omlijste getoogde muuropeningen en een versierd hoofdgestel met spiegels en tand- en kroonlijst op voluutconsoles. Nummer 94 refereert qua uitwerking aan de eind 18de-eeuwse "penanten"-gevel, met rechthoekige openingen - op de bovenverdiepingen in een beschilderde omlijsting -, spiegeldecor en een klassieke beëindiging met panelenfries en gekloste kroonlijst met tandlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 27388 (bouwvergunning 29.01.1875).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72857 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.