Meergezinswoning, architectenwoning Aurelien Dechamps

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Aurelien Dechamps, naar een ontwerp uit 1910.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De 1911 gedateerde lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, waarbij de deur en vensters decoratief worden geaccentueerd door witte baksteen. Verder is arduin gebruikt voor de plint, de puilijst, dorpels en sluitstenen. Opgebouwd uit regelmatige registers van korf- en rondboogopeningen met een diamantkopsleutel, legt de asymmetrische compositie een lichte klemtoon op de twee verdiepte linker traveeën die uitmonden in een dakvenster. Het houten schrijnwerk van de deur en bovenvensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de zinken oeil-de-boeuf. De vitrine is het gevolg van een latere verbouwing.

Het gebouw dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, herbergt drie huurkwartieren. Volgens de bouwplannen omvat de plattegrond telkens een voor- en achterkamer, een keuken en pomphuis, een toilet en een terrasje.