erfgoedobject

Architectenwoning Alphonse Stevens

bouwkundig element
ID
72861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72861

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij ruime woning met dubbelhuisopstand, twee bouwlagen en vier traveeën onder een leien mansardedak, door architect A. Stevens ontworpen in 1921.

Het pand vertegenwoordigt een karakteristiek historiserende wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Lodewijk XV-stijl: een gecombineerde lijst- en klokgevel van baksteen met verwerking van arduin, met rondbogig omlijste deur en vensters voorzien van karakteristieke sluitstenen, sierlijk gedetailleerde gietijzeren leuningen voor de afgeronde en Franse balkons en nog behouden oorspronkelijk schrijnwerk, in de deur met decoratief waaiervormig patroon.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80552 (bouwvergunning 23.05.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Architectenwoning Alphonse Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72861 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.