Reeks eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Als één geheel ontworpen in 1914 door architect E. Blangy (Brussel), homogene reeks van drie eclectische rijhuizen, onderkelderd, drie bouwlagen en met telkens een smalle deur- en een brede venstertravee.

Tijdstyperende opstanden met picturale materialenverwerking - rode en witte baksteen, blauwe hardsteen en cementbepleistering - , een doorgetrokken horizontaliserend gevelritme en karakteristieke deur- en venstervormen: nummer 112 met getoogde en rondbogige vensters die in de risalietvormig uitgewerkte venstertravee gekoppelde twee- en drielichten vormen; nummer 114 en 116, die zijn opgevat als gespiegelde pendanten, met muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetmotieven, de benedenvensters verdiept in rechthoekige spaarvelden. Voorts balkons met uitgewerkte gietijzeren leuning die de bel-etage markeren, houten kroonlijsten met tandlijst op consoles en nog ten dele behouden origineel schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75726 (bouwvergunning 02.04.1914).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie