Het Torenhof of de Annonentoren ()

Het Torenhof of de Annonentoren is het laatste restant van de oorspronkelijke bebouwing van het Leikwartier. Het vrijstaande complex, een vroeger ‘hof van plaisantie’, is vanaf de Markgravelei bereikbaar via een gekasseide weg. Vandaag maakt Het Torenhof deel uit van het Hof Van Leysen, een openbaar park ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere domeinen Leysen en Havenith, waarvan de landhuizen in de jaren 1960 werden gesloopt.

De benaming Annonentoren verwijst naar de Italiaanse familie Annoni, die het hof tijdens de 17de eeuw in bezit had. Tijdens de 19de eeuw werd het pand bewoond door de Théodore Teichmann (Venlo, 1788-Antwerpen, 1867), provinciegouverneur van Antwerpen van 1845 tot 1862, en diens echtgenote Marie Cooppal (Wetteren, 1798-Antwerpen, 1867). Zij waren de grootouders langs moederskant van Marie-Elisabeth Belpaire (Antwerpen, 1853-Antwerpen, 1948), Vlaams schrijfster en voorvechtster voor vrouwenrechten, die hier geboren werd. Aangekocht door de provincie Antwerpen in 1979, werden de vervallen gebouwen in 1982-1984 op de huistoren na gesloopt en vervangen door de nieuwbouw van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, naar ontwerp van architect Paul Van de Poel. De geïntegreerde poort en toren van het vroegere complex ondergingen daarbij een grondige restauratie.

De poort en toren in traditionele bak- en zandsteenstijl klimmen vermoedelijk op tot de 17de eeuw. De zandstenen rondboogpoort heeft een kwarthol profiel, een diamantkopsleutel en dito imposten. Het muurwerk waarin de poort is vervat, wordt afgesloten door een dubbele, overhoekse baksteenfries. De ingebouwde vierkante toren bestaat uit drie geledingen, onderscheiden door waterlijsten. Het baksteenmetselwerk is verwerkt met zandsteen voor de speklagen en hoekkettingen, kordons en kozijnen. De verankerde bovenste geleding wordt geopend door bol- en kruiskozijnen en heeft als bekroning een leien klokvormige torenhelm met een houten dakvenstertje en een smeedijzeren windwijzer.

Auteurs:  Braeken, Jo

Torenhof met Annonentoren en Hof van Leysen ()

"Torenhof" met zogenaamde "Annonentoren" naar de 17de-eeuwse Italiaanse familie Annoni, en "Hof van Leysen" met aansluitend park. Restant van een vroeger hof van plaisantie, gelegen ten Zuiden van blindentuin en toegankelijk via gekasseide weg, laatstgenoemde vertrekkend tegenover de Van Schoonbekestraat.

Poort en toren in traditionele stijl, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, in 1984 gerestaureerd naar ontwerp van P. Van de Poel en sindsdien, na afbraak van oude bouwvallige vleugels, geïntegreerd in de nieuwbouw (1984) van het PMS-centrum van de provincie Antwerpen. Kwarthol geprofileerde, zandstenen rondboogpoort met diamantkopsleutel en -imposten; dubbele, afsluitende overhoekse baksteenfries. Vierkante toren van drie geledingen met zandstenen banden, kordons en hoekstenen onder leien klokvormige torenhelm met houten dakvenstertje. Derde verdieping met lange muurankers, geopend met bol- en kruiskozijnen, eerstgenoemde in de noordelijke voorgevel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita