Eclectisch burgerhuis Bel-Etage

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis "Bel-Etage" opgetrokken "ANNO 1900" zie inscriptie in respectievelijk deur-bovendorpel en topgevel.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak. Geschilderde en deels gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint. Hoge sokkel voorzien van schijnvoegen waarin brede kelderopening. Brede venstertravee als risaliet oplopend in klokgevel bekroond met driehoekig fronton en topstuk. Aflijnende kroonlijst op uitgelengde consoles, waartussen velden met veelkleurige tegeltableaus met gestileerde motieven. Ter hoogte van tweede bouwlaag gecementeerde trapezoïdale erker op brede afgeplatte console waarboven gietijzeren balkonleuning; gelijkaardige gietijzeren leuningen aan bel-etagevenster en aan balkon in deurtravee. Gevel geritmeerd door doorlopende geprofileerde dorpels en voorzien van onder meer decoratieve veelkleurige tegeltableaus met gestileerde motieven in penanten en borstwering. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met centrale sluitsteen. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekwerk; dubbel bovenlicht, waartussen rechte kroonlijst op consoles, bovenaan uitgewerkt als rondboogvenster in vlakke omlijsting onder rondboogfronton met sluitsteen. Voetenschraper.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda