Villa Les Bruyères

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis "Villa Les Bruyères" opgetrokken "ANNO 1905", zie respectievelijk inscriptie deur-bovendorpel en ronde cartouche in geveltop. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Het huis wordt gebouwd in opdracht van E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Ensemble beschermd als monument.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Geschilderde en grotendeels gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint; bel-etage gemarkeerd door schijnvoegen. Souterrain voorzien van imitatiebossage; grote kelderopening. Brede venstertravee als risaliet opgetrokken tot boven de kroonlijst als puntgevel met schouderstukken; verdwenen erker op tweede bouwlaag en nieuwe vensterleuningen. Gevel geritmeerd door doorlopende banden en dorpels. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen gevat in geriemde omlijsting. Deels behouden schrijnwerk. Beglaasde paneeldeur met eenvoudig hekwerk onder kroonlijst op consoles; rechthoekig bovenlicht in vlakke omlijsting en bekroond door driehoekig fronton met topstuk. Voetenschraper.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda