Eclectisch burgerhuis Repos

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met art-deco-inslag "REPOS", zie opschrift links van deur, in plint gesigneerd "A. GELDHOF E/V ENTREPRENEUR" (Oostende), opgetrokken circa 1929. In 2004 vermoedelijk leegstaand, zie verwaarloosde indruk.

Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring (deels gecementeerd) met geometrisch uitgewerkt ijzeren hek tussen pijlers en toegangshek. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel van baksteen (streks verband in erker en spiegels van deurtravee) met verwerking van simili onder meer in erker, voor omlijstingen en sierband. Brede venstertravee onder gebogen geprofileerde kroonlijst, gemarkeerd door halfronde erkerpartij doorgetrokken over eerste en tweede bouwlaag waarboven opengewerkte balustrade. Nieuwe grote dakkapel. Rechthoekige muuropeningen. Houtwerk (schuiframen) onder meer met verticale roedeverdeling in bovenlicht van verdiept en afgerond vierdelig balkonvenster; met glas-in-loodinvulling in bovenlicht op tweede bouwlaag van erker. Deels beglaasde deur met glas-in-loodinvulling onder rechte latei; rechthoekig bovenlicht met dito invulling.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Het schrijnwerk werd deels vernieuwd zonder behoud van de kleine roedeverdeling in de bovenlichten.