Ensemble van vakantiewoningen in cottagestijl

Beschrijving

Gaaf bewaard samenstel van drie rijhuizen in pittoreske cottagestijl. Gebouwd als ensemble aan de westkant van de Distellaan in 1932 door bouwkundige Jules Gunst uit Nieuwpoort. Hij biedt de vakantiehuizen onmiddellijk te koop aan: in 1933 worden nummers 86 en 88 verkocht aan respectievelijk een handelaar en een fotograaf uit Namen. Twee jaar later verkoopt hij nummer 90 aan een herbergier uit Etterbeek.

Kleine bakstenen vakantiehuizen met ommuurde voortuintjes opgetrokken in repeterend schema. Twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen pseudo-mansardedak; brede venstertravee met deurvensters met strekse latei op begane grond en typerende driezijdige erkers uitgewerkt als dakvenster met puntgevel, smalle deurtravee met rechthoekige deuropening met links daarvan een zijlicht, klein vierkant venstertje op verdieping. Typisch voor de cottagestijl is de afwisseling van materialen: de eerste bouwlaag is voorzien van een cementering; de tweede bouwlaag bestaat uit gele baksteen met gebruik van rode baksteen voor imitatie-vakwerk (verticale banden); de gevelpunt is ingevuld met een houten driezijdige erker met daarboven pseudo-vakwerk. Op een bouwaanvraag uit 1946 (niet uitgevoerd) blijkt dat de cementering oorspronkelijk gepolychromeerd was: de band tussen de twee bouwlagen was bekleed met roze cementmortel, de plint met blauwe, het veld daartussen met witte cementmortel. Bewaard, fraai houtwerk met kleine roedeverdeling, deurvensters op gelijkvloerse verdieping met houten rolluiken; borstwering van erker bij nummer 86 vervangen. De voortuintjes waren oorspronkelijk alledrie afgeboord met betonnen afsluiting met ruitmotief: nog volledig bewaard bij nummer 88, zogenaamd "Villa Jean" (geplaveid voortuintje); nummer 90 geplaveid met enkel zijdelingse omheining bewaard; nummer 86, omheining rond voortuintje verdwenen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, DW2358.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, reeks 207: mutatieschetsen, Oostende Mariakerke, 1905/9, 1926/24, 1928/11, 1929/29, 1930/33, 1932/27, 1945/5, 1985/999.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge reeks 212: Kadastrale legger, Oostende, Mariakerke, artikels 1260, 5287, 5908, 5733, 5771, 5688.
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1946/2.59 (verbouwing nr. 88).
  • BILLIET G., Omtrent de Albertuswindmolen in Mariakerke, in De Plate, jg. 24, 1995, p. 10-16.
  • BONNEURE F. (red.), Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, deel 7, Brugge, 1998, p. 85.
  • DE BEAUCOURT DE NOORTVELDE R., Monographie de Mariakerke-Bains, lez-Ostende anciennement Albertus, aujourd’hui Plage North. Avec plans, Ostende, 1896.
  • DREESEN J., De oudste meldingen van Mariakerke, in De Plate, jg. 24, 1995, p. 8-9.
  • LEEUWERCK M., Mariakerke, honderd jaar eenzaamheid, in Gidsenblad "Lange Nelle", jg. 11, 1999, p. 17-19, 41-44.
  • LOMBAERDE P., Leopold II Koning-Bouwheer, Gent, 1995, p. 48-19.
  • PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987.
  • VALCKE L., 100 jaar geleden. De urbanisatie van Mariakerke of het "project North", in Gidsenblad "Lange Nelle", jg. 7, 1995, p. 165-168.
  • VANDAMME G., De Lange Derm en andere verdwenen zaken op Mariakerke, in De Plate, jg. 19, 1990, p. 335-338.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda