Ensemble van vakantiewoningen in cottagestijl

Beschrijving

Pendant van het ensemble op nummers 86-90. Pittoresk ensemble van vier rijhuizen in cottagestijl met huisnamen als "Duinengalm" (87), "Lili" (91) en "Lieve" (93), opgetrokken in repeterend schema. De huizen worden als ensemble van vakantiehuizen gebouwd op initiatief en naar ontwerp van architect Jules Gunst (Nieuwpoort) in 1927. In dat jaar wordt de Distellaan doorgetrokken naar het noorden toe, tot aan de nieuwe zeedijk. De huizen worden onmiddellijk verkocht, net zoals bij de nummers 86-90 aan middenstanders uit het binnenland en, wat betreft nummers 91 en 93 aan in Oostende gevestigde Britten.

De ondiepe vakantiehuizen zijn voorzien van een voortuin en een vrij ver doorlopende achtertuin. Vier bel-etagewoningen van anderhalve bouwlaag op een souterrain en twee traveeën, nummer 87 is in 1936 tot een dubbelhuis van drie traveeën uitgebreid (extra rechtertravee in dezelfde stijl). Brede venstertravee met typerende balkonnetjes voor het bel-etagevenster en dakvenster als houten erker met puntgevel; smalle deurtravee met deur en klein venstertje op verdieping. Typerend voor de cottagestijl is het gebruik van contrasterende, veelkleurige materialen. Meerkleurige baksteenbouw: afwisselend rode baksteenbouw met gele baksteen voor pseudo-vakwerk en gele baksteenbouw met rode detaillering; de onderbouw is afgewerkt met grijze breuksteen (arduin) met opgelegd voegwerk. Huizen gevat onder een pannen pseudo-mansardedak. Muuropeningen gekenmerkt door afgeschuinde hoeken. Houtwerk getypeerd door kleine roedeverdeling, deels bewaard; de balkonleuningen hadden oorspronkelijk hetzelfde ruitvormig motief als de omheiningen van de voortuintjes; zijn vervangen. Ook het pseudo-vakwerk in de geveltoppen is niet meer te zien.

Geplaveide voortuintjes met witte betonnen afsluiting, nummer 93 met bewaarde omheining, nummer 91 souterrain vervangen door garagepoort en omheining weg, nummer 89 en 87 omheining gedeeltelijk bewaard, nummer 87 eveneens garagepoort in souterrain.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening Huisvesting en Monumenten en Landschappen West Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, DW2358.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, reeks 207: mutatieschetsen, Oostende Mariakerke, 1880/5, 1898/15, 1927/29, 1928/11, 1929/22, 1936/20, 1941/13, 1948/10, 1957/24, 1966/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, reeks 212: Kadastrale legger, Oostende, Mariakerke, artikels 2747, 4504,786, 5287, 5586, 5585, 5551.
  • BILLIET G., Omtrent de Albertuswindmolen in Mariakerke, in De Plate, jg. 24, 1995, p. 10-16.
  • BONNEURE F. (red.), Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, deel 7, Brugge, 1998, p. 85.
  • DE BEAUCOURT DE NOORTVELDE R., Monographie de Mariakerke-Bains, lez-Ostende anciennement Albertus, aujourd’hui Plage North. Avec plans, Ostende, 1896.
  • DREESEN J., De oudste meldingen van Mariakerke, in De Plate, jg. 24, 1995, p. 8-9.
  • LEEUWERCK M., Mariakerke, honderd jaar eenzaamheid, in Gidsenblad "Lange Nelle", jg. 11, 1999, p. 17-19, 41-44.
  • LOMBAERDE P., Leopold II Koning-Bouwheer, Gent, 1995, p. 48-19.
  • PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987.
  • VALCKE L., 100 jaar geleden. De urbanisatie van Mariakerke of het "project North", in Gidsenblad "Lange Nelle", jg. 7, 1995, p. 165-168.
  • VANDAMME G., De Lange Derm en andere verdwenen zaken op Mariakerke, in De Plate, jg. 19, 1990, p. 335-338.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda