Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis opgetrokken circa 1908 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. Ensemble beschermd als monument.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak (pannen). Lijstgevel van afwisselend wit en lichtblauw geglazuurde bakstenen. Plint van arduin waarboven sokkel van breuksteen met opgelegd voegwerk. Brede venstertravee als risaliet oplopend in afgeknotte puntgevel. Links geschilderde houten kroonlijst op modillons. Ter hoogte van tweede bouwlaag gecementeerde trapezoïdale erker onder vernieuwde ijzeren leuning; balustrade met zware ingesnoerde balusters aan bel-etagevenster. Verdwenen tegeltableaus met gestileerde motieven in borstweringen. Verdwenen opschrift met huisnaam op deurbovendorpel. Getoogde muuropeningen met afgeronde hoeken; negblokken. Deels beglaasde vleugeldeur met gietijzeren hekwerk; gedeeld bovenlicht.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda