erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van G. Decock

bouwkundig element
ID
72956
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72956

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1929 naar ontwerp van G. Decock gebouwde burgerwoning, opgetrokken in baksteen met verwerking van similisteen en opgevat als enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De eclectische lijstgevel heeft een sokkelvormige onderbouw met garage en dubbele deur met bovenlicht, en een tweeledige bovenbouw die gekenmerkt wordt door een smalle deurtravee onder een kroonlijst op klossen en een brede venstertravee met gebogen aflijning en erkervormig uitgewerkte drielichten tussen oplopende pilasters. Ten opzichte van het ontwerp, verzwakte geveldecoratie met art deco-getinte metselwerkverbanden in borstweringen en penanten, drielichten met doorgetrokken vensterstijlen en pseudo-voluten, gestileerde bloemmotieven op sluitstenen en vensterstijlen, en penanten met gestileerde topstukken. Eerder traditioneel zijn de pseudo-banden en hoekblokken in similisteen, evenals de ver uitkragende kroonlijst op klossen. Recent schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 88402 (bouwvergunning 22.02.1929).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van G. Decock [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72956 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.