erfgoedobject

Eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72964

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische burgerhuizen, in 1894 opgetrokken naar ontwerp van architect Van Mullem, en opgevat als enkelhuizen van twee traveeƫn, een souterrain en twee bouwlagen onder een leien pseudo-mansardedak met rechthoekige vensters. De lijstgevels worden gekenmerkt door een in harsteen omlijste deur met bovenlicht, rechthoekige vensters, met geriemde omlijsting en diamantkopsluitsteen in de tweede bouwlaag, en een balkon op voluutconsoles met gietijzeren balustrade. Horizontale geleding door de hoge, afgeschuinde plint, de cementering met banden, cordonlijsten en de houten kroon- en tandlijst op klossen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 55427 (bouwvergunning 05.02.1894).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72964 (Geraadpleegd op )