erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72971

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opgetrokken in 1931 (jaarsteen boven de deur) naar de plannen van L. Dierickx. De lijstgevel in art-decostijl wordt gekenmerkt door een smalle deur- en een brede venstertravee - beide licht uit het gevelvlak verheven door verdiepte pilasters -, een met similisteen beklede pui, een driehoekige erker met dito balkon, en de kroonlijst op decoratieve modillons. Typerend zijn voorts de decoratieve metselverbanden, horizontale en verticale banden in similisteen, de brede deur met bovenlicht, de getrapte tussenstijl van de erker en de opengewerkte borstwering van het balkon met smeedijzeren balustrade. De oorspronkelijke garagepoort -met dezelfde vormgeving als de nog bestaande deur- werd recent vervangen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91769 (bouwvergunning 02.10.1931).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72971 (Geraadpleegd op )