Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee enkelhuizen uit 1930, door F. Baeb ontworpen als een geheel van drie bouwlagen onder een zadeldak, met een sokkelvormige onderbouw van vijf traveeën, een bovenbouw van drie traveeën. De onderbouw is duidelijk horizontaal geleed door de hardstenen plint met keldergaten, de uitspringende lekdrempels en lateien van de deuren en de oorspronkelijke garagepoort (sinds 1932 vitrine), en de betonnen puilijst. In de bovenbouw daarentegen overheersen de verticale lijnen van de oplopende pilasters met muizentandfries en de doorlopende tussenstijlen van de drielichten. De erkers van nummer 18 werden in 1936 toegevoegd en de dakkapellen dateren respectievelijk van 1965 (nummer 16) en 1970 (nummer 18).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91170 (bouwvergunning 18.07.1930); dossier 92393 (bouwvergunning 30.11.1932); dossier 97100 (bouwvergunning 26.08.1936); dossier 119556 (bouwvergunning 23.09.1965); dossier 121948 (bouwvergunning 22.06.1970).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie