Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1907 opgetrokken in opdracht van de ongehuwde zussen Clementina en Maria Heinz. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden.

Clementina (°Leuven, 1856) en Maria Heinz (°Antwerpen, 1868) waren de dochters van Mathias Heinz (Boden, 1824-Antwerpen, 1901) en Anna Maria Sirij (°Dernbach, 1827). Afkomstig uit het voormalige hertogdom Nassau en in 1844 vanuit Boden naar België geëmigreerd als colporteur, verbleef Mathias Heinz vanaf 1847 in Antwerpen. Hij huwde er in 1849 met zijn verloofde Anna Maria Sirij, die hem dat jaar gevolgd was. Hun oudste zoon Karel en dochter Clementina werden te Leuven geboren in 1852 en 1856, waarna het gezin zich in 1858 definitief te Antwerpen vestigde. Hier kwamen in 1861, 1864 en 1868 de twee jongste zonen Jan en Jozef, en dochter Maria ter wereld. Eén van beide zussen was onderwijzeres van beroep.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een arduinen plint, ontleent zijn karakter aan het verzorgde stucdecor van schijnvoegen, panelen, guirlandes en waterlijsten. Nadrukkelijk geleed in de pui en de bovenbouw, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op het door kolossale pilasters, consoles en een balustrade gemarkeerde zijrisaliet. Een rondboogtweelicht en –venster met bladertakken in de boogzwikken, doorbreken het klassieke hoofdgestel. Het schrijnwerk is grotendeels vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt vermoedelijk aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de klassieke enfilade van salon, eetkamer (en veranda ?), geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een of twee voorkamers en een achterkamer, met de badkamer of een 'cabinet de toilette' in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#388; vreemdelingendossier 481#14993.