erfgoedobject

Ensemble van stadswoningen

bouwkundig element
ID: 72980   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72980

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar ontwerp van F. Smeesters gebouwd ensemble, gevormd door een hoekwoning van zes traveeën - twee aan de Brouwersstraat, één afgeschuinde hoektravee en drie aan de Fonteinstraat-, waarbij oorspronkelijk een bakstenen tuinmuur aansloot, en vier woningen van telkens twee traveeën in repetitief schema. De lijstgevels van de twee bouwlagen hoge panden zijn sterk horizontaal geleed door de hardstenen plint, het decoratief spel van banden in witte baksteen, de hardstenen lateien en lekdrempels, en de kroonlijst, in nummer 93-95 nog in zijn oorspronkelijke vorm met sierlijke modillons. Voorts kenmerkend zijn de hardstenen deuromlijsting en de sierlijke ontlastingsbogen met diamantkopvormige sluitsteen en krulmotief op de hoekblokken. Grotendeels bewaard schrijnwerk.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72980 (Geraadpleegd op 22-01-2021)