erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
7305
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7305

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de Ernest Steyaert en de weduwe Steyaert-Storms, naar een ontwerp door de aannemer Eugène Wuyts uit 1907. Steyaert was rechter aan de rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen, de weduwe vermoedelijk zijn moeder of schoonzuster.

De rijwoningen met een gevelbreedte van elk drie bouwlagen, tellen drie traveeën onder een zadeldak (pannen). Het symmetrische, bepleisterde en beschilderde gevelfront op een arduinen plint, is opgebouwd volgens een spiegelbeeldschema met gekoppelde deurrisalieten in de middenas, en een klassiek hoofdgestel. Verder beantwoorden de lijstgevels aan een conventioneel compositieschema, nadrukkelijk geleed in horizontale registers, en met een centraal balkon. Bossage accentueert de sokkel, schijnvoegen en een doorlopende balustrade de bel-etage. De bovenvensters hebben geriemde omlijstingen, met een sluitsteen in het risaliet. Het houten deur- en vensterschrijnwerk is bewaard.

Beide burgerhuizen hebben een identieke plattegrond in spiegelbeeld, die beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis met een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten vermoedelijk een ruime voorkamer en een kleinere achterkamer, met een badkamer of 'cabinet de toilette' in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#204.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7305 (Geraadpleegd op )