Hoekpand met Frankrijklei

Beschrijving

Dit markante, hoge hoekgebouw op het stompe perceel op de hoek van de Frankrijklei met de Mechelsesteenweg werd volgens de bouwaanvraag uit 1874 opgetrokken als “un bâtiment d’habitation” voor L.J. Lenars, een fabrikant van strohoeden wonende op de Eiermarkt 44. Uit de bouwdossiers in het stadsarchief blijkt dat Lenars investeerde op de nieuw vrijgekomen stadsgronden, met behalve dit hoekpand nog drie aanvragen voor in totaal zeven woningen op het Zuid, in de Welvaart- en in de Vrijheidstraat. Op het Zuid gaat het om vrij gestandaardiseerde reeksbouw, met neoclassicistische woningen van drie traveeën en drie bouwlagen. Het hoekpand dat hij in 1874 liet bouwen, is een groter, meer prestigieus gebouw, overeenkomstig met de standingvolle ligging op de Frankrijklei. Er werd gekozen voor een neoclassicistische stijl, de bouwstijl die in de jaren 1860 en 1870 voor alle nieuwbouw op de Frankrijklei werd gekozen. In de bouwaanvraag wordt geen architect vermeld.

Dit en het links aanpalende perceel aan de Frankrijklei werden eerder ingenomen door het ruiterstandbeeld van koning Leopold I door Guillaume Geefs onthuld op 1 augustus 1868, dat verhuisde naar de huidige locatie op de Leopoldplaats in 1873, waarna de gronden vrijkwamen voor bebouwing.

Het neoclassicistische gebouw telt vier bouwlagen onder leien mansardedak en drie traveeën aan de Frankrijklei, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën aan de Mechelsesteenweg. De lijstgevels zijn bepleisterd en beschilderd, kregen een houten kroonlijst op klossen en een lage hardstenen plint. Horizontale ritmering door de kordons en lekdrempels en door de fraaie, doorlopende ijzeren balkonleuning op de eerste verdieping. Rechthoekige vensters in bandomlijsting met oren, op de bovenverdiepingen centraal telkens uitgewerkt als deurvenster met balkon met ijzeren leuning. De begane grond bestaat uit aansluitende rondbogige deurvensters, met geringde pilasters waarop de met versierde sluitsteen uitgewerkte omlijstingen samen komen. De doorlopende smeedijzeren luifel is verdwenen.