Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl, te dateren omstreeks 1865. In hetzelfde bouwblok, aan de zijde van de pas aangelegde Van Breestraat werd vermoedelijk gelijktijdig een geheel van vier gekoppelde burgerhuizen opgetrokken met een haast identieke opstand. Daarvan was het vier traveeën brede tweede pand nog verrijkt met een imposante attiek. Uit bouwdossiers voor de flankerende percelen in de Van Breestraat, kan de heer Colfs als bouwheer worden afgeleid. Van geen van beide bouwprojecten is het bouwdossier echter teruggevonden, zodat de ontwerper noch aannemer gekend zijn. De huizen in de Van Breestraat werden in 1914 verwoest tijdens de beschieting van Antwerpen door de Duitse artillerie, van de nacht van 7 oktober tot 9 oktober. Van de panden aan de Mechelsesteenweg is de begane grond verbouwd tot winkelpui naar een ontwerp door de architect Karel Van Riel uit 1941-1942, in opdracht van Charles Contamine.
Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt horizontaal geleed door de puilijst, en verticaal geritmeerd door twee risalieten van ongelijke breedte. Deze geven de oorspronkelijke positie van de toegangen aan, naar analogie met de panden in de Van Breestraat spiegelboogdeuren in een omlijsting met geprofileerd kwarthol beloop. In de flankerende traveeën werd de begane grond geopend door spiegelboogvensters boven dito keldermonden. De bovenbouw wordt geritmeerd door oplopende spaarvelden, zowel in de risalieten als in de flankerende traveeën, aldaar met een boogfries op kraagstenen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van spiegelboogvensters. Deze zijn gevat in sterk geprofileerde omlijstingen met een rocaillesleutel. De bel-etage onderscheidt zich door deurvensters en Franse balkons met een smeedijzeren borstwering en bewerkte postamenten, die oorspronkelijk onder de puilijst werden opgevangen door voluutconsoles. In de risalieten, waar de vensters worden geaccentueerd door schuin geplaatste pilasters, waren de balkons vermoedelijk meer geprononceerd. Op de tweede verdieping hebben de vensters golvende lekdrempels op schuin geplaatste voluutconsoles en smeedijzeren parapetten. Gevat tussen een waterlijst, een architraaf en de gekorniste houten kroonlijst, wordt de mezzanine geopend door liggende spiegelboogvensters met dezelfde omlijstingen en rocaillesleutels. Het houten schrijnwerk met typische roeden van de bovenvensters is bewaard. Verbouwde winkelpui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2020: Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/327220 (geraadpleegd op ).
Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl, zes traveeën en drie en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met lichte risalieten (derde en zesde travee) en grote verdiepte muurvlakken met boogfries. Schouderboogvensters in geprofileerde omlijstingen met rocaillesleutels en smeedijzeren leuningen, op de tweede verdieping deurvensters met Franse balkons op puilijst, op de derde verdieping individuele lekdrempels op consooltjes, hogerop mezzaninovensters. Moderne winkelpui.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7311 (geraadpleegd op ).