erfgoedobject

Boerenburgerhuis met dienstgedeelte

bouwkundig element
ID
73148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerenburgerhuis met dienstgedeelte haaks op de achtergevel. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het gebouw heeft mogelijk een oudere kern in de benedenverdieping van het woonhuis, doch het huidige uitzicht dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen (mogelijk oorspronkelijk één) onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Strekse vensters. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak; dwarsschuur met recent venster en rechthoekige poort onder houten latei; linkse zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis met dienstgedeelte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.