Gemeentehuis en -school

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en -school, van 1865, thans Gemeenschapshuis Geistingen. Traditioneel T-vormig grondplan, met onderwijzerswoning aan straatzijde en klaslokalen haaks op de achtergevel.

De onderwijzerswoning/gemeentehuis is een alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op bakstenen plint met hardstenen afzaat. Lisenen; baksteenfries onder de dakrand. Boven de deur een hardstenen gevelsteen, thans zonder opschrift. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempel en beluikt op de benedenverdieping, de deur in een hardstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst.

Het haaks op de achtergevel aansluitende schoolgebouw telt zes traveeën en één bouwlaag. Zadeldak (kunstleien). Baksteenlisenen en -friezen. Getoogde muuropeningen met bakstenen druiplijsten. Vensters gedeeltelijk gedicht; in de rechtse zijgevel zijn de deuren gedicht.

• S.N., Jubileumboek. 20 jaar Geschied- en heemkundige kring Kinrooi 1976-1996, Kinrooi, 1996, p. 130-138.