Hoeve Huikenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Huikenshof

Beschrijving

Eén van de historische hoeven van Geistingen. Reeds vermeld in 1584 als Heuckers Hooff. Tot de tweede helft van de 19de eeuw was het ook brouwerij en jeneverstokerij. Aangeduid als een tweeledige hoeve op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); deze twee delen omvatten ten oosten het woonhuis met aansluitende stal en ten westen de dwarsschuur.

In haar huidige vorm een hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het oudste gedeelte, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, de op het woonhuis aansluitende stal is. Het woonhuis zelf werd eind 19de - begin 20ste eeuw met één bouwlaag verhoogd; mogelijk dateert de benedenverdieping eveneens uit de tweede helft van de 18de eeuw. De dwarsschuur is thans vrijwel volledig afgebroken. De twee toegevoegde delen, een dienstgebouw, mogelijk met bakhuis, ten noorden van het erf, en een stal ten zuiden dateren uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, mechanische pannen voor het woonhuis), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Ten oosten, woonhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen. Gecementeerde plint. De benedenvensters zijn recente, rechthoekige houten kozijnen. De bovenvensters zijn getoogd met hardstenen lekdrempel. In de achtergevel bleef een origineel houten kozijn bewaard met sponningbeloop. Rechthoekige deur in een gecementeerde omlijsting. Zijgevels met aandak en vlechtingen, rechts een topstuk; in de zijgevel aan straatzijde, een thans onleesbare, hardstenen gevelsteen; twee vernieuwde vensters.

De aansluitende stal heeft gewijzigde muuropeningen; een rondboogpoortje werd verbouwd tot deur; erboven een laadvenster. Rechtse zijgevel met aandak, vlechtingen, top- en schouderstukken.

Het dienstgebouw aan straatzijde heeft gewijzigde muuropeningen, behalve de getoogde deur aan erfzijde. Steile zijgevels met aandak en vlechtingen. Tegen de linkse zijgevel aangebouwde travee onder lessenaarsdak, voorzien van aandak en vlechtingen; mergelstenen gevelsteen, met opschrift IHS, voor het overige thans onleesbaar.

De stal achter aan het erf is een lage varkensstal, voorzien van deuren in houten kozijn. Tussen dit gedeelte en de dwarsschuur bevindt zich een korfboogpoort als doorgang naar de velden.

• GEERKENS H. J. & SNIJDERS D., Oude hoeven te Ophoven-Geistingen, (Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 235-272).
  • S.N., Waar men gaat langs onze wegen, Geschied-en Heemkundige Kring-Kinrooi, Nieuwkerken, 1981, p.32.