Tweeledige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve

Beschrijving

Tweeledige hoeve, waarvan de oude kern een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) is uit de eerste helft van de 19de eeuw, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), op de plaats van het huidige woonhuis met stal. De huidige tweeledige hoeve dateert uit het midden of derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, aan straatzijde door een muur afgesloten.

Ten westen (nok loodrecht op straat), woonhuis met aansluitende stal, van één bouwlaag. Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën. Getoogde, beluikte vensters uit eind 19de - begin 20ste eeuw; gewijzigde deur. In de zijgeveltop aan straatzijde de oorspronkelijke vensters: twee houten kozijnen met sponningbeloop, duimen en tralies. De aansluitende stal schijnt recenter dan het woonhuis en de schuur; dropmotief onder de dakrand. Gewijzigde muuropeningen. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Tegenover deze vleugel, de langsschuur ten oosten van het erf. Aan erfzijde een recenter aanbouwsel onder doorgetrokken dakschild. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. In de zijgevel aan straatzijde, de korfboogpoort en een mergelstenen gevelsteen, thans onleesbaar.

Recentere, lage varkensstal (begin 20ste eeuw), haaks op het woonhuis, achter aan het erf.