erfgoedobject

Gemeentehuis en jongensschool van Ophoven

bouwkundig element
ID
73168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73168

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en jongensschool van Ophoven, thans gemeentelijke bibliotheek. Alleenstaand gebouw in eclectische stijl met traditioneel, T-vormig grondplan, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Gemeentehuis en onderwijzerswoning in een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op een bakstenen plint met hardstenen afwerking. Baksteenfries onder de dakrand. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken en hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken in een hardstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst. Zijgevels met aandak en schouderstukken; gelijkaardige muuropeningen als in de voorgevel.

Het schoolgebouw is haaks tegen de achtergevel aangebouwd. De aansluitende travee is even hoog als het hoofdgebouw; de rest van het gebouw telt één bouwlaag en is thans ingebouwd door recente aanbouwsels.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis en jongensschool van Ophoven [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.