erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
73180
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73180

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige langgestrekte hoeve, gelegen langs het Putstraatje. Op deze plaats wordt reeds een langgestrekte hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het woonhuis werd verbouwd en is een recente woning, gericht naar de Maasstraat. De oude kern is het tegen de achtergevel van deze woning aanleunende dienstgebouw (stallen en langsschuur). Breed gebouw onder zadeldak (golfplaten), daterend uit de eerste helft van de 19de of mogelijk het laatste kwart van de 18de eeuw. Baksteenfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Zijgevel met aandak, vlechtingen, topstuk en een rond uilengat. De muuropeningen werden gewijzigd, behalve de korfboogpoort van de langsschuur in de zijgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.