Ommuurde tuin van de verdwenen pastorie

Beschrijving

De locatie van de verdwenen pastorie en tiendenschuur en het restant van de ommuurde tuin bevindt zich in het dorpscentrum aan de zuidzijde van de Maasstraat en naast de 18de-eeuwse woning Reynders.

Historiek

Mogelijk is het gebouw dat op de Ferrariskaart (1771-1777) ten westen van de U-vormige hoeve (de huidige woning Reynders) ligt, reeds de verdwenen Sint-Servatiuspastorie. Op het Primitief kadasterplan, opgemaakt door landmeter W. J. Claessens in 1840-1843, staat voor het eerst ook de tiendenschuur afgebeeld. Deze ligt aan de straat in de noordoostelijke hoek van het eigendom. De omheiningsmuur wordt voor het eerste weergegeven op de topografische kaart van 1872. Over de tuinaanleg van de pastorietuin zijn geen gegevens gekend.

De afbraak van de tiendenschuur situeert zich volgens de topografische kaarten in de periode 1890-1935. Na 1955 wordt langs de oostzijde van de ommuurde tuin een verbindingsstraatje aangelegd naar de nieuwe begraafplaats ten zuiden van de tuin. Vermoedelijk werd hiervoor het oostelijk deel van de omheiningsmuur afgebroken en vervangen door de huidige muur. In deze periode wordt ook de oude pastorie afgebroken en vervangen door een woning in de noordoostelijke hoek van de tuin. Tijdens de bouw van deze woning werd het noordoostelijk deel van de omheiningsmuur afgebroken en vervangen door het huidige lage bakstenen omheiningsmuurtje. Daarnaast werd de voormalige pastorietuin opgesplitst in een kleinere tuin bij het nummer 20 en een groter weiland met een kleine stal. In 2018 werd het zuidelijk deel van de omheiningsmuur afgebroken.

Beschrijving

In de noordoostelijke hoek is nog een deel van de vroegere omheiningsmuur bewaard. In de afgeronde bakstenen muur onder ezelsrug bevinden zich nog een smeedijzeren voetgangerspoortje en een brede poort met recent hek. Op het terrein bleven twee bomen bewaard die mogelijk nog tot een vroegere tuinaanleg behoren: een tamme kastanje in de weide en een linde in de voortuin van nr. 20. Verder bleven er van de tuinaanleg geen sporen bewaard.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/72018/102.1, Ommuurde tuin van verdwenen pastorie (S.N. 2023).

Auteurs: Michiels, Marijke