erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Servatius

bouwkundig element
ID: 73192   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1905 naar ontwerp van M. Christiaens (Tongeren) ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats. Deze kerk was éénbeukig of een pseudobasiliek van drie traveeën, met koor van één rechte travee met vlakke sluiting, en voorzien van spitsboogvensters. De toren rest van dit gebouw of een ouder; hij werd in 1910-11 met één bouwlaag verhoogd naar ontwerp van K. Gessler (Maaseik).

De huidige plattegrond beschrijft een schip en transeptarmen van één travee en een koor van drie traveeën met vlakke sluiting; vierkante toren aan de noordzijde van de voorgevel; het schip is aan de zuidzijde geflankeerd door een polygonaal traptorentje en de vierkante doopkapel tussen het schip en de zuidelijke transeptarm; zijkoren in de hoek tussen het koor en beide transeptarmen; sacristie aan de zuidzijde van het koor. Omringend kerkhof, met lage muur en ijzeren hek.

Bakstenen gebouw onder zadeldaken (leien). Breukstenen plint met hardstenen afzaat. Afwerking van helderrode baksteen voor de friezen en de omlijstingen van de muuropeningen. Baksteenfriezen onder de dakrand. Spitsboogvensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting, en voorzien van sober, natuurstenen maaswerk. Oculi in een geprofileerde, bakstenen omlijsting als bovenlichten. Kordon vormende hardstenen lekdrempels.

De toren was oorspronkelijk lager, en werd met de bovenste bouwlaag verhoogd. Het portaal van de voormalige kerk bevond zich in de westgevel van de toren, en werd omgevormd tot venster. Thans vierkante toren van drie geledingen, gescheiden door hardstenen waterlijsten, met in de twee bovenste geledingen spitsboogfriezen; ingesnoerde naaldspits (leien); kleine spitsboogvensters; in de bovenste geleding op elke zijde twee spitsboogvormige galmgaten.

De voorgevel is voorzien van een vooruitspringend portaal onder zadeldak. Spitsboogportaal in een geprofileerde, bakstenen omlijsting, de dagkanten voorzien van hardstenen, neogotische zuiltjes; hardstenen tussendorpel waarboven een venster met maaswerk; korfboogdeur in een geprofileerde bakstenen omlijsting. De polygonale traptoren is voorzien van smalle, rechthoekige vensters, een ronde bovenste geleding met spitsboogvensters en spitsboogfriezen, en een ingesnoerde naaldspits (leien). Bepleisterd interieur. Spitsboogvormige scheibogen tussen de verschillende onderdelen, gedragen door bundelpijlers met neogotisch bladkapiteel. Overdekking door middel van graatgewelven tussen spitsbogen. Doksaal op een spitsbooggalerij, gedragen door hardstenen zuilen met knoppenkapiteel.

Mobilair: Calvariekruis, gepolychromeerd hout, neogotisch (tweede helft 19de eeuw). Neogotische altaren, eik en marmer; het hoofdaltaar met neogotische triptiek, gepolychromeerd hout (tweede helft 19de eeuw); noordelijk zijaltaar met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, gepolychromeerd hout (midden 19de eeuw). Biechtstoel in de noordelijke transeptarm, eik, barok (eind 17de eeuw); biechtstoel in de zuidelijke transeptarm, eik, Lodewijk XVI (eind 18de eeuw). Communiebank, thans als altaar gebruikt, eik (derde kwart 18de eeuw).

Op het kerkhof: verscheidene gietijzeren kruisen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

  • Archief Administratie Monumenten en Landschappen-Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Ophoven, Parochiekerk Sint-Servatius.
  • DRIESEN W., Mathieu Christiaens, ingenieur-architect te Tongeren (1865-1934) ,(Het Oude Land van Loon, 40, 1985, p. 63).
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maaseik, Brussel- Sint-Truiden, 1975, p. 24.
  • S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981, p. 20.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Parochiekerk Sint-Servatius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73192 (Geraadpleegd op 17-07-2019)